O Festivalu nauke

14 godina sa vama
PRIKAŽI VIŠE

Festival nauke je priča koja traje skoro deceniju i po, naučna avantura koja nema nameru da stane, pregršt izazova koji imaju za cilj samo jedno - da pokažu ono najuzbudljivije lice nauke!

Idejni tvorac, osnivač i organizator Festivala nauke je Umetničko - produkcijska grupa „Noć muzeja”, koja je osnovana 2004. godine u Beogradu. Naša UPG je istovremeno osnivač Noći muzeja, najveće kulturne manifestacije u Srbiji, koja je dosad uspešno realizovana dvanaest puta.

Festival nauke nastao je sa željom da se široj publici ukaže na nauku kao neodvojivi deo svakodnevnog života i da istovremeno pruži inspirativan, nov i svež pogled na različite naučne oblasti. Naš cilj, koji se trudimo da iznova osvajamo svakim novim festivalom, jeste da probudimo interesovanje i da radoznalcima svih generacija ukažemo na važnost nauke i tehnologije, ali i na uzbudljivost i složenost naučnog poziva.

Bilo da su u pitanju interaktivne naučne postavke, zone sa eksperimentima, naučni šou programi ili izložbe, ideja vodilja je sasvim jasna - nauka je opipljiva, sveprisutna, uzbudljiva, nikad ista i uvek podjednako važna za sve članove društva.

Otvorili smo vrata najuglednijih gradskih institucija i prostora, ali i pokazali da se nauka može pronaći i van laboratorija, na mestima kao što su gradski parkovi, restorani, trgovi i ulice. Od početka se vodimo idejom da popularišemo nauku i približimo je najširem auditorijumu.

Postoji više od 500.000 razloga zbog čega mislimo da smo na pravom putu, ali ovom prilikom izdvojićemo samo nekoliko:

- Festival je od osnivanja do danas postao najveći događaj promocije nauke u Jugoistočnoj Evropi. Po ugledu na Festival nauke u Beogradu, tokom prethodnih godina ogranizovane su slične naučne manifestacije širom zemlje, ali i regiona.

- Festivalu nauke podršku su pružili Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu Grada Beograda, Rektorat Univerziteta u Beogradu, Centar za promociju nauke, brojne strane ambasade, kulturni centri i mnogi drugi.

- Brojne naučne izložbe, predavanja, interaktivne prezentacije, ugledni saradnici i predavači, oduševljena publika i više od 500.000 posetilaca od 2007. godine do danas su najbolji dokaz da smo u ovome uspeli, a sve veće interesovanje za programe koje organizujemo potvrda da u tome uspešno istrajavamo.

 

I ove godine, iako u virtuelnom okruženju, naša misija ostaje ista. Zato se smesti udobno i krenite u istraživanje naučnih avantura koje smo pripremili sa naučnim saradnicima iz cele Evrope! Klikni na nauku!